Kuchnia

Październik 21, 2008

Greckiej kuchni liczy się ze względu na położenie geograficzne Grecji do kuchni śródziemnomorskiej. Dlatego znaleźć obok typowych dla tego regionu głównie jako przyprawy Rigani, ρίγανη (oregano), rozmaryn, tymianek, szałwia i mnóstwo warzyw, owoców morza i oliwy z oliwek (Kalamata głównie odmiany przeznaczone do spożycia przez ludzi, Koroneiki na ropę naftową) stosowanie.

Znacznie zwłaszcza tureckiej kuchni podczas wieków tureckim zasadę, że pod wpływem kultury greckiej gotowanie, nawet jeśli jest to w Grecji, a sam zanegowana. Liczne nazwiska w menu greckie pochodzą z tureckiej: Bardziej lub mniej zostały zmodyfikowane od Köfte Keftedes (Κεφτέδες), z Sujuk Soutsoukakia (σουτζουκάκια), z Dolma Dolmades (ντολμάδες), z Cacık Tsatsiki (τζατζίκι), z GÜVEÇ Giοuvetsi (γιουβέτσι) Pasturma z Pastourma (παστουρμάς), z Kokoreç Kokoretsi (κοκορέτσι), z Tarhana Trachanas (τραχανάς), z Borek Boureki (μπουρέκι). Mousakas (μουσακάς) oraz Imam Bayıldı (ιμάμ μπα’ι’λντί) sądy są tureckich, którego nazwa pozostaje zostały przeniesione na język grecki. Inne kraje, jak w popularnych potraw jak souvlaki (σουβλάκι) SIS kebab i żyroskopów (γύρος) dla doner kebab w Grecji mają greckie imiona dostać. Turecki smak sprawia, że wpływ na częstsze korzystanie z cynamonem i goździkami (również potrawy mięsne) zauważalne, ale także do deserów i słodyczy, często moczony w syropie miód wyprodukowany niezwykle słodkie: Boureki (μπουρέκι) przez Turków Borek, Baklava ( μπακλαβά), halva (χαλβά), Kataifi (κανταΐφι) przez Kadayîf, Loukoumades (λουκουμάδες) przez Lokma.

Typowe dania kuchni greckiej preferowane głównych dań, gotowane w piecu, a następnie przechowywany albo ciepły lub chłodny i tak tylko do spożywają. Do wszystkich sądów będzie chleb, głównie greckie biały chleb, jadłem. Wiele innych kuchni bałkańskich różni się o greckiej, że nigdy nie jest ostre przyprawy.

Gotować w ogóle z partii oliwy z oliwek oraz z ogólnymi podnoszenie standardów życia w ostatnich dziesięcioleciach 20. Wieku spożycie mięsa wzrosło gwałtownie. Oprócz mięsa owiec i kóz zostało altersher również duża część wieprzowiny i wołowiny konsumpcji, która stała się w dużej części są importowane. Chociaż liczba przechowywana w Grecji, owiec i kóz jest wysoki, musi być takie, jak mięso owiec z Nowej Zelandii, w celu zaspokojenia popytu krajowego.

W regionach nadmorskich ryb jest nadal ważną rolę w diecie, nawet jeśli z powodu nadmiernych połowów w rejonie Morza Śródziemnego dla ryb ceny gwałtownie wzrosły. Jednakże, przez oferty w ostatnich latach wzrosła liczba hodowli ryb stają się większe, ale w dużej mierze swoje produkty eksportowane.

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: